Hooikoorts: Niet gevaarlijk, wel hinderlijk

Categorie: Homeopathie  |    17 jun, 2018  |  Auteur: Martin Frijters

Geschat wordt dat 10 tot 15% van de Nederlanders geplaagd wordt door deze kwaal. De naam hooikoorts dekt niet helemaal de lading. Er is geen sprake van koorts en de aandoening wordt niet veroorzaakt door hooi maar door pollen van bomen en grassen.  In het voorjaar  verstuiven deze de pollen uit hun zaadhulzen als onderdeel van  de voortplanting van de soort. De wind voert de pollen mee, zodat die elders  neerkomen en kunnen kiemen en wortel schieten. Op hun reis door de lucht echter komen zij ook neer op onze slijmvliezen met namen van ogen, neus, mond, keel en luchtwegen.

Pollen zijn op zich niet schadelijk voor ons, maar bij een grote groep mensen geeft het irritatie, ontsteking en zwelling van de slijmvliezen van ogen, neus, mond, en keel. Dit wordt veroorzaakt doordat onder invloed van de pollen een overgevoeligheidsreactie optreedt. Bepaalde cellen in de slijmvliezen scheiden histamine af waardoor er zwelling van het slijmvlies optreedt met roodheid, jeuk, branderig gevoel en verhoogde slijm- of traanproductie.

Per individu kunnen de klachten erg verschillen en ook de ernst ervan. Zo blijft bij de een de schade vnl. beperkt tot wat rood, jeukende ogen, gevoeligheid voor licht en tranen, iemand anders heeft veel neusloop en niezen, anderen ervaren daarnaast een jeukend brandend gevoel aan het gehemelte, in de keel of diep in de neus of in de oren.. De neus kan verstopt zijn, volle bijholtes en verstopte buizen van Eustachius komt ook voor. Ook kan de hooikoorts astma triggeren. Op zonnige, droge dagen met wind, dus die dagen dat iedereen graag buiten vertoeft, hebben mensen met hooikoorts de meeste klachten. Bewolkte regenachtige dagen hebben ze vaak weinig of helemaal geen last. Vandaar dat mensen met erge hooikoorts klachten vaak opgelucht zijn als het een regenachtige dag is, want dan zijn ze relatief klachtenvrij.

Hooikoorts kan zich al vroeg in het voorjaar manifesteren. In februari beginnen met name de hazelaars al te verstuiven, gevolgd door de elzen en de berken in maart. De grassen verstuiven zo ongeveer vanaf eind april tot eind juni meestal. Sommige mensen reageren alleen op boompollen, anderen alleen op graspollen en weer anderen op allebei, de laatste categorie kan dus klachten hebben al vanaf februari tot ver in de zomer.

Hooikoorts kan op zich staan ,maar gaat ook wel vaak gepaard met andere allergieën op de luchtwegen, zoals voor huisstofmijt en dierenharen.

In deze rubriek probeer ik me altijd zoveel mogelijk te richten op wat mensen zelf kunnen doen om de klachten te verminderen of hun gezondheid te verbeteren. Met hooikoorts is er niet zo heel veel wat je zelf kunt doen om het te voorkomen en te genezen. Binnen blijven op zonnige droge dagen zou het optreden van hooikoorts kunnen voorkomen, maar is voor de meeste mensen niet echt een optie. Voor de ogen scheelt het als je naar buiten gaat en dan een bril of zonnebril draagt, de oogslijmvliezen komen daardoor met aanmerkelijk minder pollen in aanraking.

Regulier kan behandeld worden met zg. antihistamica. Dit zijn medicijnen die de overmatige reacties van de cellen in de slijmvliezen onderdrukken. Of behandeling met neusspray meestal op basis van corticosteroiden ( bijnierschorshormoon ) dit werkt ontstekingsremmend. Bij drogist en reformhuis zijn ook allerlei druppels en sprays te koop, die evt. kunnen helpen in de mildere gevallen. Als de klachten vooral de ogen betreffen dan kunnen druppels op basis van de plant ogentroost, botanisch naam euprhasia verlichting geven. Het immuunsysteem kalmeren kan met een supplement van blauwe bosbes ( vaccinum myrtillus ) en of drinken van edelsteenwater van aquamarijn. De edelsteen aquamarijn kalmeert het immuunsysteem en heeft affiniteit met de ogen, luchtwegen, keel en neus. Doe een aquamarijnsteen in een glas spa blauw en zet dit in een zonnige vensterbank. Hiervan een paar keer per dag een slokje nemen. Tevens kun je dit water gebruiken voor compressen voor de ogen, dit kalmeert en verfrist de ogen meteen. Regelmatig aanvullen met vers water.
Complementaire geneeswijzen zoals acupunctuur, naet, bioresonantie en homeopathie helpen vaak goed bij hooikoortsklachten. Zij spreken het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan en brengen het weer in balans. NAET is een therapie die gebruik maakt van spiertesten en acupressuur, dit laatste is acupunctuur zonder naalden. Er wordt manueel druk uitgeoefend op bepaalde acupunctuur punten. Bioresonantie werkt met trillingsfrequenties. Wat verstoord is in het lichaam wordt met het bioresonantie-apparaat uitgetest en vervolgens behandeld met trillingsfrequenties. Acupunctuur zorgt voor betere energie doorstroming in de meridianen en brengt zo de verschillende orgaansystemen met elkaar in harmonie en de balans tussen yin en yang, de ontvangende en de activerende energie. In geval van allergie is deze laatste overactief.

Klassieke homeopathie behandeld zowel de hooikoortsklachten als de onderliggende constitutie. Er zijn wel 45 verschillende homeopathische middelen die hooikoorts behandelen, gezocht wordt altijd maar dat middel wat qua symptomenbeeld het meest past bij de klachten van de betreffende patiënt en dan m.n. ook de meest opvallende, kenmerkende klachten. Individueel maatwerk dus. Daarnaast wordt dan tevens soms gelijktijdig soms erna een constitutionele behandeling ingezet. Dat houdt in dat op basis van doorgemaakte ziektes uit het verleden, familiaire aanleg voor bepaalde klachten, reactiepatronen op omstandigheden van buitenaf, het weer, voeding, emotionele factoren, allergieën e.d. een homeopathisch middel gekozen wordt wat het lichaam een prikkel geeft, waardoor dit zelf aan het werk gaat om de klachten, gevoeligheden en zwakheden in het systeem op e lossen. Hooikoorts kan op die manier blijvend genezen. Er zullen ongetwijfeld nog wel meer therapieën zijn die hooikoorts genezen, maar dit zijn zo de meest bekende.


 

Hooikoorts: Niet gevaarlijk, wel hinderlijk