In mei bloeit de meidoorn

Categorie: Homeopathie  |    08 mei, 2019  |  Auteur: Martin Frijters

Je kent het wel het spreekwoord: “In mei leggen alle vogels een ei”, en bloeit de meidoorn, wil ik er aan toevoegen. Je komt ze overal tegen sommige met witte bloesem andere met donkerrose bloesem. Ze groeien zowel als struik en ook als boom en kunnen als zodanig wel 30 meter hoog worden.  

Je ruikt de bloesems vaak al op meters afstand, een typische geur die doet denken aan amandelen. Niet verwonderlijk net als de amandelboom is de meidoorn onderdeel van de familie der roosachtigen, zoals de meeste vruchtbomen en struiken op het noordelijk halfrond. De meeste planten uit de rozenfamilie hebben een affiniteit met het hart. Denk maar aan het gebruik van rozen om uitdrukking te geven aan je liefde voor iemand dan rode rozen. Witte rozen zie je vaak bij uitvaarten en geven dan uitdrukking aan het verdriet en bieden troost.

De meidoorn is in de natuurgeneeskunde bekend om zijn werking op het hart. In vroeger tijden toen er nog geen prikkeldraad bestond werd de meidoorn veel gebruikt als haag om boerderijen, de dichte takken hielden het vee binnen en ongewenste indringers buiten. Aan de ene kant zien we die afschermende verhardende kant van de meidoorn, de dichte takken en de hardheid van het hout, aan de andere kant meer het stromende, etherische wat tot uitdrukking komt in de vluchtigheid van de geur van de bloesem.

Na de bloesemperiode vormt de plant bessen, die rood, kleuren, het vruchtvlees ervan is geel en bevat veel vitamine-C en anthocyaniden, dezelfde stoffen die ook voorkomen in druivenpitten en druivenschillen en die een versterkende werking hebben op de bloedvaten. De meidoornbessen zijn geliefd bij vogels die daarmee ook voor de verspreiding zorgen. Het hart is veel meer dan een pomp die bloed door het lichaam pompt, maar is ook en gevoelsorgaan. Het hart reageert op onze stemmingen en emoties.

Onze taal zit vol met uitdrukkingen die de relatie tussen het hart en emoties weergeven. Denk maar aan het hart klopt me in de keel”, heeft te maken met angst. “Mijn hart brak” bijv. van verdriet, pijn of mededogen. “Mijn hart maakte een sprongetje”, van vreugde. “Mijn hart sloeg over” van schrik. “Het hart op de tong dragen. Van je hart geen moordkuil maken. Zeggen wat je op je hart hebt, dit zijn allemaal uitdrukkingen die aangeven, dat je je gevoel uitspreekt. Hartelijk zijn, is vriendelijk, warm zijn. Harteloos is koud onvriendelijk niet meelevend. Het hart zinkt iemand in de schoenen, de moed begeeft het hem. Een hart van steen hebben, koud gevoelloos zijn. Zijn hart verliezen aan”, verliefd worden. Allemaal uitdrukkingen die de relatie hart en emotie naar voren brengen.

Ook in de religie en de mystiek neemt het hart een belangrijke plaats in. Bekend zijn de katholieke afbeeldingen van Christus met bloedend hart met doornenkroon om het hart, die het lijden en de loutering aangeven en ook het mededogen en de onbaatzuchtige liefde. Tevens ook met een vlam die oprijst uit het hart, als symbool voor de goddelijke geest. Het hart verbindt alle mensen met elkaar en is tevens ook de zetel van het sluimerend goddelijk principe in de mens. Langdurend verdriet en pijn, die onderdrukt wordt kan op den duur hartklachten veroorzaken. Ook onderdrukte woede kan hartproblemen geven. Onderdrukte emoties veroorzaken spanningen in de hartstreek waardoor er beklemming en vernauwing van bloedvaten kan optreden waardoor de zuurstofvoorziening van het hart in het geding kan raken. Dit kan benauwdheid of ernstiger angina pectoris of hartinfarct als gevolg hebben.

De meidoorn, in het latijn crataegus oxyacantha letterlijk vertaald: sterke, harde, scherpe, bloeiende doorn. De polariteit van de meidoorn tussen de verhardende afschermende tendensen en de stromende komt terug in zijn werking op het hart. De meidoorn past bij hartklachten die veroorzaakt worden door verdriet, verlies zorgen, en emotionele opwinding en bij hartfalen, hartkloppingen, hoge bloeddruk en oedeemvorming in de onderbenen en voeten ten gevolge van verminderde hartwerking, maar meidoorn stimuleert ook de nieren en is een natuurlijk diureticum ( stimulans van de urineuitscheiding ).

Gerandomiseerd dubbelblind onderzoek bij een groep patiënten met hartfalen die dagelijks meidoornextract kregen werden vergeleken met een zelfde groep die een placebo kregen. Tegenwoordig wordt onderscheid gemaakt bij hartfalen in 4 categoriën waarvan categorie 1 heel licht hartfalen is met nauwelijks klachten, 2 en 3 zijn ernstiger met meer klachten van kortademigheid, hartritmestoornissen, oedeemvorming en beklemd gevoel op de borst. Tot categorie 4 de groep die de meest ernstige klachten had. In de groep die behandeld werd met meidoornextract waren alle klachten significant afgenomen aan het eind van de proefperiode. In categorie 1 en 2 met een dosis van meidoornextract van 900 mgr per dag. Bij de groep in categorie 3 waren de symptomen significant verbetert op een dagdosis van 1800 mgr. In categorie 4 de groep met de meest ernstige symptomen, was geen verbetering. Categorie 1 tot en met 3 rapporteerden meer uithoudingsvermogen, minder kortademigheid, minder enkeloedeem, minder beklemming en minder hartritmestoornissen.

Meidoorn gaf ook een lagere bloeddruk wat te wijten is aan een betere hartwerking. Daarnaast is de werking van meidoorn ook vergelijkbaar met die van een bêtablokker, emoties geven minder uitslag als het ware op het hart, een soort harttranquilliser. Het werkt rustgevend op het sympathische zenuwstelsel, wat de rustgevende werking verklaart op nervositeit, angstige opwinding, geagiteerdheid, boosheid, knorrigheid in combinatie met hartklachten. Het verwijdt de coronaire bloedvaten, waardoor het hart meer bloed en zuurstof krijgt aangevoerd. Ook verhoogd meidoornextract de contractiekracht van de hartspier, waardoor de pompfunctie van het hart verbetert.

Meidoorn wordt zowel gebruikt traditioneel in de kruidengeneeskunde, de homeopathie alsook in de orthomoleculaire geneeskunde. Meidoorn kan ook gedronken worden als thee. Thee kan getrokken worden van de blaadjes, de bloesems en ook de bessen. Aangetekend dient te worden dat als je het echt wilt gebruiken bij hartklachten je dan beter een phytotherapeutische ( kruidengeneeskundige ) tinctuur, of een homeopathisch middel van meidoorn of een orthomoleculaire bereiding kunt gebruiken omdat dan de werking veel sterker is en er ook rekening gehouden kan worden met de gewenste dosering. Een ter zake kundige kan je hierover adviseren.

Verdriet, pijn teleurstelling dit alles hoor bij het leven, niemand ontkomt er aan. Waar het om gaat is dat je niet je hart afsluit of verhardt om het niet te hoeven voelen of om je te beschermen tegen mogelijk nog meer klappen in de toekomst. De meidoorn helpt om het los te laten en weer te laten stromen.


 

In mei bloeit de meidoorn