Koffie

Categorie: Homeopathie  |    24 jan, 2018  |  Auteur:

Koffie, voor ons de gewoonste zaak van de wereld we drinken het bijna allemaal. Dat we zo massaal koffie drinken is nog maar sinds ongeveer 200 jaar. Bakkie leut, bakkie troost wordt het ook wel genoemd. Deze bijnamen heeft koffie ws. te danken aan het stemmingsverbeterende effect van koffie. Daarnaast werkt koffie opwekkend, geeft meer energie, maakt het hoofd helder en bevordert de alertheid, concentratie en werklust. Lichamelijk versnelt het de hartslag en de ademhaling, deze laatste wordt ook iets minder diep, verhoogt de bloeddruk, de zweetsecretie, de uitscheiding van urine en de darmperistaltiek. Koffie werkt daardoor ook licht laxerend. Volgens oude geschriften zou het de libido verlagen maar heel duidelijk is dat niet. De effecten van koffie lijken sterk op de effecten die het lichaamseigen stresshormoon adrenaline veroorzaakt. Adrenaline wordt gevormd als reactie op stress, angst, schrik, shock etc. het brengt het lichaam in een staat van paraatheid, klaar om te vechten, vluchten of bevriezen.

De effecten van koffie

Vanwege bovengenoemde effecten wordt koffie niet door iedereen goed verdragen, vooral gevoelige mensen, kunnen er te sterk op reageren. Koffie is daarom ook niet zo geschikt voor kinderen. Negatieve werkingen van koffie kunnen zijn: opgejaagd gevoel, hartkloppingen, diarree, trillen, zweten, nerveus gevoel, slapeloosheid en maagklachten zoals brandend maagzuur. Cafeïnevrije koffie heeft deze werking niet of in ieder geval minder. Wat minder bekende positieve effecten aangetoond in onderzoeken in verschillende westerse landen, zijn : koffie vermindert de kans op het krijgen van galstenen sterk evenals het krijgen van levercirrhose ( verbindweefseling van de lever ), ook vermindert het de kans op het krijgen van dikke darm- en endeldarmkanker. Koffie heeft ook een gewennende werking, mensen kunnen soms niet zonder koffie om op gang te komen bijv. Als je gewend bent koffie te drinken en een keer wil stoppen ermee, krijg je ontwenningsverschijnselen, zoals moeheid, traagheid, duf hoofd en best wel erge, op migraine lijkende hoofdpijn. Koffie werd in de 17e eeuw in 1e instantie in Europa geïntroduceerd als medicinale tinctuur, het werd o.a. toegepast om astma te behandelen. Ook in onze tijd wordt cafëine vaak toegevoegd aan pijnstillers. In de homeopathie is coffea tosta, de officiële naam voor het medicijn van geroosterde koffiebonen een middel wat toegepast wordt tegen slapeloosheid, als die veroorzaakt wordt door alertheid, gedachtes die maar blijven doormalen, plezier en opwinding, niet kunnen ontspannen. Klachten die ontstaan door boosheid, angst, overmatige vreugde en teleurstelling in de liefde. Stuwing naar het hoofd, overgevoeligheid voor pijn, wanhopig van de pijn, overgevoeligheid van alle zintuigen , nerveuze hartkloppingen en astmatische aanvallen.

De oorsprong van koffie

Koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopië uit de streek Kaffa een bergachtig gebied. De naam koffie is een verbastering van deze naam Kaffa. Er is een legende waarin verhaalt wordt dat het een herder opviel dat zijn geiten zo dol waren op de bessen van de koffiestruik. Daardoor nieuwgierig geworden ging hij ze zelf ook proberen en dat was de ontdekking en het begin van het gebruik van koffie. Aanvankelijk meer als medicijn dan als genotsmiddel. De bessen bevatten de bonen waarin de cafeïne zit. Een kloosterling kwam op het idee om de bonen te roosteren en er een drank van te maken. De cafeïne hoeveelheid varieert per soort tussen de 1 en de 4 %. Overige bestanddelen koffieolie 10-15%, aromatische oliën, looizuren, sucrose en andere suikers ongeveer 8%, eiwitten 11%, chloorzuur en koffiezuur, niacine oftewel vitamine B3 en daarnaast is koffie rijk aan diverse mineralen. In de natuurgeneeskunde wordt koffie ook voorgeschreven als darmlavement om de ontgifting van de lever en de gal te bevorderen, tijdens vastenkuren, maar deze behandeling wordt ook voorgeschreven aan kankerpatiënten dan juist ook vanwege het pijnstillend effect en de verbetering van het algehele welbevinden.

In de vroege middeleeuwen..

vond koffie zijn weg vanuit Ethiopië eerst naar het Arabisch schiereiland alwaar de drank snel ingeburgerd raakte. Koffie werd in de islamitische wereld omarmd omdat het een alcoholvrije opwekkende drank was. De profeet Mohammed zou door koffie genezen zijn van narcolepsie ( slaapziekte ). Via het Ottomaanse rijk bereikte koffie Europa in de 17 eeuw. Aanvankelijk deed het zijn intrede als medicijn. Later kwam binnen een kleine kring, de adel o.a. en aan de hoven het drinken van koffie in zwang. De teelt van koffie verspreidde zich over andere delen van Afrika en door de kolonisatie ook naar Shri Lanka, India, Nederlands Indië, Mexico en Zuid-Amerika. Rond 1750 ontstaan in de Europese steden de eerste cafés, de naam ook weer afgeleid van koffie oftewel café. Dat waren gelegenheden die vnl. bezocht werden in die tijd door handelslieden, die ter plekke handel dreven en ook door kunstenaars en wetenschappers. Het waren plekken waar gedebatteerd werd en waar de mensen openlijk kritiek hadden op het politieke systeem van die tijd. Om deze reden werd het gebruik vaan koffie door de machthebbers gewantrouwd.

In de Noord-Europese landen was bier de volksdrank bij uitstek. Water kon je meestal niet op vertrouwen, je kon er ziek van worden. In die tijd was er nog geen riolering en ook geen waterleiding. Bier was zuiver en werd gedronken bij ontbijt, lunch en avondeten. Daarnaast waren er ook economische belangen. De Pruisische koning was tegen het drinken van koffie omdat koffie gekocht werd in het buitenland en daarvoor deviezen verdwenen naar het buitenland en tegelijkertijd hij belasting opbrengsten misliep vanwege de dalende belastingheffing op de bierconsumptie. Hij verbood zijn legers om koffie te drinken ook omdat men dacht dat koffie zwak maakte. Men kon zich niet voorstellen dat je met een leger van koffiedrinkende soldaten een oorlog kon winnen. Soldaten drinken bier.

Toch paste het gebruik van koffie binnen de veranderende tijdsgeest van weleer. De Calvinisten omarmden het drinken van koffie omdat het paste binnen hun puriteinse opvatting van kuisheid en hard werken ”luiheid is des duivels oor kussen”. Koffie maakte het mogelijk om lang achter elkaar productief te zijn. In tegenstelling tot bier wat de productiviteit juist verminderde. Ook kwam in die tijd de rationalisatie op, een nieuwe filosofie die alle verschijnselen trachtte te verklaren vanuit het verstand en oorzaak en gevolg. Dit in tegenstelling tot het middeleeuwse denken, dat gekenmerkt werd door een meer magisch/ mytische denkwijze. Daarnaast was er in die tijd al een begin van verplaatsing van vnl. fysiek werk naar meer mentaal werk. Koffie vergrootte de helderheid van denken en de concentratie en maakte het mogelijk ’s avonds lang door te werken. Van de filosoof Voltaire wordt vermeld dat deze wel 50 koppen koffie per dag dronk. Zijn werk heeft sterk bijgedragen aan het ontstaan van de Franse revolutie later. Voltaire karakteriseerde koffie als een versoberende liqueur voor het brein. Pas in de 19e eeuw met de opkomende industrialisatie raakte koffie in gebruik bij grotere bevolkingsgroepen. Ook in onze tijd is koffie ongekend populair en is er een ware koffiecultuur ontstaan met enorme variëteit aan koffiesoorten en manieren van koffie maken. Koffie speelt een niet meer weg te denken rol in ons dagelijks leven en cultuur.


 

Koffie