Zout: Het zoutgebruik in ons leven - Deel 2

Categorie: Zout  |    30 apr, 2018  |  Auteur: Martin Frijters

In het vorige artikel schreef ik over zout, wat het precies is, verschillende soorten zout, de toepassingen van zout in de voedselbereiding en conservering en met name ook de negatieve gevolgen van overmatig zout gebruik.

Zout wordt echter ook van oudsher toegepast als geneesmiddel. De werking van zout op onze gezondheid en welbevinden gaat veel verder dan dat we ons meestal realiseren. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat de samenstelling van onze lichaamsvochten sterk lijken op die van zeewater, die beiden zouten bevatten en wij geëvolueerd zijn uit zee.

Duizenden jaren al wordt zout gebruikt zowel bij de bereiding van voedsel alsook voor reiniging en om te genezen. In de bijbel zijn verschillende verwijzingen te vinden naar zout, maar ook in andere culturen zoals in Tibet gaat de winning van het zout gepaard met rituelen en religieuse manifestaties. Hierover is een prachtige film gemaakt die circuleert in het alternatieve filmcircuit.

In een homeopathische geneesmiddel test met gezonde proefpersonen met het homeopathische middel natrium-muriaticum(chloride), zout dus, kwam het beeld van de vrouw van Lot naar boven uit het bijbelse verhaal van de uittocht van Lot met zijn familie nadat zij gesommeerd waren te vertrekken uit Sodom door de engel. Zij mochten tijdens hun tocht niet omkijken. De vrouw van Lot deed dit wel en veranderde in een zoutpilaar. In de homeopathie maar ook in de alchemie wordt het zout gezien als een reinigende substantie, de sal menstrualis, reinigend naar geest en lichaam, het helpt ons om ervaringen uit het verleden ook de pijnlijke te verwerken en los te laten en met nieuw verworven inzicht onze levensweg te vervolgen en niet in het verleden te blijven hangen, want dan ontstaat er stagnatie, dus verander je figuurlijk in een zoutpilaar.

Het wordt dan ook vaak gegeven in de homeopathie aan mensen die veel tobben over het verleden, bepaalde kwellende of traumatische ervaringen niet kunnen loslaten en er altijd nog mee bezig zijn. Het homeopathische natrium-muriaticum ( zout ) zorgt dan dat de verwerking alsnog plaatsvindt, waardoor de betreffende alsnog meer in het hier en nu gaat leven. Dat er een sterke relatie is tussen zout en pijn, oud zeer, wrok e.d blijkt ook uit de uitdrukking “zout in de wonden wrijven”. Fysiek werkt het op de bloedcirculatie, hart- en vaatklachten, hoge bloedddruk, vochthuishouding en nieren, huid, en slijmvliezen.

Maar zout kent vele therapeutische toepassingen, die ook makkelijk zelf toe te passen zijn. Wat te denken van baden in zee bijvoorbeeld. Ik schrijf dit artikel tijdens de hittegolf van begin juli. In mijn praktijk kom ik veel mensen met huidklachten tegen, het merendeel daarvan reageert gunstig op baden in zee in combinatie met zonlicht. Niet iedereen heeft er baat bij maar de meeste mensen wel. Daarnaast is zwemmen en baden in zee natuurlijk ook ontspannend en lekker en verfrissend, geeft energie.

Sommige mensen met psoriasis gaan speciaal naar de Dode Zee in Israël de hoge concentratie zout in combinatie met de zon geneest de psoriasisklachten. Helaas komen de klachten vaak weer terug na verloop van tijd als ze weer terug zijn in ons klimaat. Bijzonder is wel dat aangenomen wordt dat de Dode Zee ligt op de plek waar vroeger de steden Sodom en Gomorra lagen, dus waar het verhaal van de vrouw van Lot plaats vond. Van Dodezeezout worden ook verzorgingsproducten gemaakt die men thuis kan toepassen. Verder kun je ook badzout, zeezout, Keltisch zeezout of Hymalaya zout aan een bad of voetenbad toevoegen. Dit heeft een osmotische werking, door de hogere zoutconcentratie in het badwater dan die in ons lichaam, wordt overtollig vocht met daarin opgelost afvalstoffen en toxinen uit ons lichaam getrokken. Te gebruiken bij vochtophopingen, zwellingen, al dan niet veroorzaakt door ontstekingen, insectenbeten e.d. Dezelfde werking heeft een compres gedrenkt in een zoutoplossing, met dit verschil dat dit langduriger toe te passen is.

Vroeger poetste men zijn tanden met zout, dat was in de tijd voordat de tandpasta’s opgang maakten. Zout heeft een reinigende werking en ontsmet de mond en gaat daardoor tandvleesontstekingen tegen. Spoelen met zout water bij keelontsteking vanwege de ontsmettende en daardoor genezende werking. Snuiven van zout water bij neusverkoudheid en bijholteontsteking berust op de zelfde principes. Het zout reinigt, ontsmet en vermindert zwelling van de slijmvliezen. Inwendige zouttoepassingen gebeuren meestal in het ziekenhuis bijvoorbeeld een infuus met fysiologisch zout. Fysiologisch wil zeggen dezelfde samenstelling als in ons lichaam. Dit wordt vaak gegeven om vocht aan te vullen, bijv. bij mensen die niet of te weinig drinken om wat voor reden dan ook.

Van het Keltische zeezout zijn ook vele toepassingen waaronder ook een inwendige. Dit zout noemde ik in de vorige editie al. Dit zout wordt bereid in het Franse Bretagne. Atlantisch zeewater wordt in lagunes geleid met een bodem van klei. Door verdamping van het water blijft er een zoutlaagje achter op de kleilaag. Het zout wordt gezuiverd door de klei. Klei heeft de eigenschap om stoffen op te nemen en het zout neemt ook weer mineralen op uit de klei. Hierdoor is dit zout zeer rijk aan mineralen en bevat wel 30 verschillende sporenelementen waaronder iodium. Het komt qua samenstelling sterk overeen met de mineralen- sporenelementen samenstelling in onze lichaamsvloeistoffen. Bijzonder is ook dat het ontstaan is uit het zeewater, de zee is de kraamkamer van alle leven op aarde, het element water, gedroogd is in de zon, het element vuur en de wind het element lucht en gereinigd en gevoed door het element aarde. De kleur is licht grijs en het is altijd een beetje vochtig. Keltisch zeezout bevat slechts 84% natriumchloride, in vergelijking met geraffineerd keukenzout 98% natriumchloride. Keltisch zeezout bevat dus ongeveer 16% andere zouten waaronder magnesium, kalium, calcium, borium etc en heel veel verschillende sporenelementen.

Het kan gebruikt worden om mee te koken, maar ook om te drinken dit laatste om de mineralenbalans in ons lichaam te herstellen en verzuring van de lichaamsvochten tegen te gaan. Bij het ontstaan van chronische ziekten, speelt verzuring een belangrijke rol. Dit wordt mede in de hand gewerkt door ons voedingspatroon en ook doordat onze gewassen door de huidige landbouwmethoden van zichzelf minder mineralen en sporenelementen bevatten.

Men kan dit mineralen tekort aanvullen door het drinken van water met daarin opgelost Keltisch zeezout, de zogenaamde sole. ’s Ochtends op nuchtere maag en ’s avonds voor het slapen een glas. Hoe bereid je sole? In een glazen pot met deksel van ongeveer een liter, doe je 1/3 Keltisch zeezout, dan opvullen tot de helft met warm water, dit om het oplossen te versnellen en uiteindelijk aanvullen met koud water tot vol. Afgesloten bewaren buiten bereik van zonlicht, hoeft niet in de koelkast. Dan dagelijks 2 theelepels van deze oplossing in een glas water doen en opdrinken, zoals boven beschreven. Dit wordt ook aanbevolen bij problemen met maagzuur teveel of te weinig maagzuur, zout is een van de basisbestanddelen van het maagzuur in de vorm van zoutzuur.

Verder wordt dit aanbevolen in lagere dosering dan ook als mineralenaanvulling voor planten zowel bij tuin- als kamerplanten. Dit omdat het Keltisch zeezout zoveel magnesium bevat. Magnesium is voor de plant wat het ijzer is voor de mens, uit magnesium maakt de plant chlorofyl, het bladgroen, dit bepaalt in belangrijke mate de gezondheid van de plant. Voor alle toepassingen van Keltisch zeezout en preciese doseringen zie verder op Internet. De juiste zouten in de juiste samenstelling en verhoudingen zijn voor alle leven van elementair belang.


 

Zout: Het zoutgebruik in ons leven - Deel 2